Näthat – Make love not war

Jag har aldrig förstått det där med hat. Det tar så mycket energi och kraft. Varför inte lägga kraften på att hylla, lyfta och älska istället. Tolka mig inte fel, kritik är bra men konstruktiv sådan är alltid bättre… Det går alltid att säga saker på ett snällt sätt, ett sätt som inte sårar och lämnar taggar i själen.

Att jag skriver om detta idag är att jag såg trailern för Uppdrag gransknings ”Män som näthatar kvinnor” i går kväll (visas i sin helhet ikväll). Jag blir illa berörd att höra dessa berättelser. Mobbning och personhot har flyttat ut på nätet. Jag har inte drabbats av det mörka på min blogg, som tur är, men det finns en ond och mörk kraft därute som sprids vidare med lättheten av ett par tangenttryck.

Jag har tidigare läst om näthat som riktas mot kvinnor. Bland andra så har Blondinbella och Ebba von Sydow skrivit om detta. De är båda starka, energifyllda och  driftiga kvinnor som trotsat Jante och vågat gå sina egna vägar. En annan stark kvinna är Clara, som driver “Underbara Claras“, hon har också drabbats av denna mörka kraft. Förra året skrev hon ett inlägg i ämnet som heter “överkänsliga bloggbrudar“. Har du inte läst den, gör det nu.

man och kvinor som inte hatar kvinor
Bild lånad från Facebookgruppen Män och kvinnor som inte hatar kvinnor

Nu är det i och för sig inte bara män som hatar på nätet (som SVT- programmet visar i trailern) det gör i högsta grad också kvinnor. Anonymiteten bakom ipadresser har lockat fram den mörka sidan. Det är sorgligt av vi inte kan stötta varandra istället och säga bravo! när någon gör något bra. Men det finns kärlek på nätet också, glöm inte det! Det stöttas och skrattas men ibland är det svårt att se skogen… Snälla, låt inte det mörka ta över.

Min gamla kursare från Berghs Jörgen Larsson har tagit initiativet till Facebooksgruppen Män och kvinnor som inte hatar kvinnor. Det är kärlek.

 

Please follow and like us:

By Tiina

Porträtt– och Konstfotograf som bor söder om Göteborg. Mina konstbilder finns på tiinapetersson.se I'm a Fine Art and portrait Photographer who (for the most part) live and work in the Gothenburg area in Sweden. My fine art work can be found at tiinapetersson.com

4 comments

  1. Det är sorgligt att det finns så mycket negativa känslor och hat därute. Som du så klokt skriver, bättre att lägga energin på att älska och hylla istället. Själv har jag nästan bara stött på en massa värme och vänskap, och det, det är underbart.

    Kramar

    1. Ja, tyvärr. såg uppdrag granskning igår också. Fruktansvärt vad en del “sveps” med i mobbstämmning. Lite som en häxjakt från förr. Ord sårar oavsett om de skrivs eller sägs rakt ut. Det är många fler som borde tänka sig för en extra gång. Men som sagt bättre att älska istället! 🙂 Härligt att du känner nätkärlek. Vi får hjälpas åt att fortsätta sprida värme! Tack för att du tog dig tid att kommentera! Kram!

  2. Bra inlägg – och vilka fina bilder på dig! Mådde illa igår när jag gick och la mig. Och har ännu inte lyckats skaka av mig känslan av obehag.

    1. Tack Anna! Ja, det var riktigt olustigt att titta på. Hemskt att någon människa kan angripas på det sättet. Jag tror att det bästa vi kan göra är att tysta det mörka med att visa kärlek. Visa vår uppskattning med en liten kommentar och då samtidigt förminska det onda. Tack för att du tog tid tid att kommentera! 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.